Peuters van nu zijn later zindelijk dan die van zo'n 50 jaar geleden. Recent wetenschappelijk onderzoek heft aangetoond hoe dat komt. Onder andere de opkomst van de wegwerpluiers liggen aan de basis van deze evolutie. Nochtans is er een nieuwe methode om zindelijkheid te trainen
Zindelijk in vijf dagen! Dat belooft de nieuwe methode van Alexandra Vermandel: een luier met plasalarm. Al bij het eerste druppeltje klinkt er een muziekje. "Zo kan het kind leren zijn plas nog even op te houden. Mama of papa, die het muziekje ook hoort, brengt hem dan meteen naar het potje", zegt Alexandra Vermandel, kinesitherapeute en doctoranda aan de faculteit geneeskunde, dienst urologie, van de Universiteit Antwerpen. "Je hoeft een kind dan niet meer op het potje te zetten zonder te weten of het een volle blaas heeft. En telkens als hij op het potje plast, beloon je hem." Op dit moment is de luier nog niet te koop. Hij wordt eerst op een grotere groep kinderen uitgetest voor meer wetenschappelijke zekerheid. Intussen kunt u met een gerust hart de traditionele methodes van potjestraining toepassen. Alexandra Vermandel: "Ook door je kind in zijn blote billen te laten rondlopen of geregeld op het potje te zetten, kan het snel gaan. Als je kind er maar rijp voor is en mama of papa er tijd voor maakt én consequent is. Forceer je kind niet. Zodra het weerstand biedt, lasje beter even een pauze in."
Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/19668-zindelijkheid-bij-peuters-zindelijk-in-vijf-dagen.html
Hoe ik er over denk?
Laatst met een opdracht van natschool, heb ik een artikel gelezen over zindelijkheid van de peuters. Hoe ouders dat willen versnellen en ze daardoor soms zonder in de gaten te hebben ze onderdrukken.
Hierboven lees je ook een artikel die schrijft dat het luier aangeeft wanneer het kind naar de wc moet. Nou als het kind moet en hoort in1 keer muziek zou hij/zij daar wel een beetje van schrikken. "waar komt dat nou vandaan". Het kan zo zijn dat bij sommige kinderen het kan werken en bij anderen niet. Maar het moet allemaal natuurlijk gaan. We moeten de kinderen nooit onder druk zetten, want ze kunnen zelf aangeven wanneer ze er klaar voor zijn om op een potje te zitten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten